زمانی که شادی نبا شد خشونت پر رنگ می شود

ساخت وبلاگ

چهارشنبه بیست و نهم آذر ۱۳۹۶


زمانی که شادی نبا شد خشونت پر رنگ می شود

سال‌ها بود که خبر شرارت اراذل و اوباش در مناطق شهر تهران به‌خاطره‌ها پیوسته بود در آن سال‌ها این‌که هر محله‌ای برای خود یک عربده کش دارد موضوع تازه‌ای نبود با گذشت سال‌ها و به دنبال آن شروع فعالیت پلیس 110 ته مانده‌های فعالیت این افراد هم به‌خاطره‌ها پیوست. اما پس از گذشت سال‌ها از تجربه مشاهده خشونت‌های این افراد انگار قرار است بار دیگر نگاه‌ها به دیدن خشونت‌های اینچنین روشن شود. پارک طالقانی تهران یکی از همین مناطق بود هنوز چند سالی از خبر قتل یک زن و تجاوز به دختران در این پارک نگذشته بود که خرداد ماه سال جاری عربده کشی شبانه اراذل و اوباش و شکستن شیشه ماشین‌ها ترس دوباره از این منطقه را بازگرداندسال‌ها بود که خبر شرارت اراذل و اوباش در مناطق شهر تهران به‌خاطره‌ها پیوسته بود در آن سال‌ها این‌که هر محله‌ای برای خود یک عربده کش دارد موضوع تازه‌ای نبود با گذشت سال‌ها و به دنبال آن شروع فعالیت پلیس 110 ته مانده‌های فعالیت این افراد هم به‌خاطره‌ها پیوست. اما پس از گذشت سال‌ها از تجربه مشاهده خشونت‌های این افراد انگار قرار است بار دیگر نگاه‌ها به دیدن خشونت‌های اینچنین روشن شود. پارک طالقانی تهران یکی از همین مناطق بود هنوز چند سالی از خبر قتل یک زن و تجاوز به دختران در این پارک نگذشته بود که خرداد ماه سال جاری عربدهکشی شبانه اراذل و اوباش و شکستن شیشه ماشین‌ها ترس دوباره از این منطقه را بازگرداند. 
نمونه این مورد در خیلی از مناطق تهران در ماه‌های اخیر دیده شده است. مرداد ماه هم در خیابان دیالمه 12 خودرو طعمه عربده کشی‌های این هنجار شکنان شد. زمانی که خبر مرگ شهروندی در نتیجه این ناهنجاری‌ها به گوش می‌رسد همه به این فکر می‌کنند چه می‌شود که به فاصله چند ماه این ناهنجاری‌ها اوج می‌گیرند. قتل یک شهروند در خیابان شهید مدنی به دست یکی از همین افراد خبر آخر نیست.
دیگر ماشین‌ها هم در خیابان دلخوشی از وجود این افراد ندارند چه برسد به شهروندانی که روزانه چند ساعت را درخیابان می‌گذرانند. برخورد قهری با این افراد تنها راه چاره‌ای است که پس از وقوع چنین جرایمی به ذهن می‌رسد اما پیش از آن هم راه‌هایی است که مانع چنین تجربه‌های تلخی در جامعه می‌شود راه‌هایی که سلامت روان افراد جامعه را نشانه می‌گیرد. سلامتی که بیش‌تر کودکان بدسرپرست از نبود آن رنج می‌برند.
سلامت جسم مهم‌تر از سلامت روان شده است
مدیرکل دفتر امور آسیب‌های اجتماعی در این رابطه به«ملت ما» می‌گوید: نمی‌توان با قطعیت گفت کسانی که پیش از این بدسرپرست بودند به انجام چنین کارهای خشونتآمیزی دست می‌زنند اما می‌توان بخشی از آن را ناشی از همین موضوع دانست. رفتار خشونتآمیز دلایل خود را دارد. رفتار خشن زمانی رخ می‌نماید که فرد تجربه یک ناکامی با خود داشته باشد. و به دنبال آن توانایی مدیریت شرایط را نداشته باشد. سید حسن موسوی چلک ادامه می‌دهد:
افعال خشونتآمیز دلایل خاص خود را دارند که باید با نگاه‌های متفاوتی دیده شوند این‌که فرد مهارت حل مشکلات و مسائل پیرامون را نداشته باشد معمولا رفتارهایی خشونتآمیز از خود نشان می‌دهد. این موضوع که افراد سلامت روانی- اجتماعی نداشته باشند مسلما در رفتار تعاملی او با دیگران تاثیر خواهد گذاشت افرادی که دست به خشونت می‌زنند به دلیل ناتوانی است که در حل مسائل دارند و به دنبال آن در مواقع لزوم نمی‌توانند تصمیم درستی اتخاذ کنند.
او در ادامه معتقد است: بخش دیگری از دلایل بروز چنین مشکلاتی در جامعه به فشارهایی باز می‌گردد که با آن روبه‌رو هستیم، شکست در کارها، نا امیدی و افسردگی می‌تواند به این فشارها بیفزاید. در رابطه با مهارت‌های گفته شده باید گفت که آنها اکتسابی هستند و بایددر قالب آموزش یاد گرفته شوند. متاسفانه ما هنوز نیاموخته‌ایم که باید در حوزه‌های اجتماعی سرمایه‌گذاری کنیم. موسوی چلک با بیان این‌که زمانی که شادی نباشد خشونت پر رنگ‌تر می‌شودمی افزاید: در حوزه سیاست‌گذاری اجتماعی به صورت جدی و در تمام ابعاد به کنترل این آسیب‌ها پرداخته نشده است.
متاسفانه هنوز آسیب‌های اجتماعی دغدغه جدی در جامعه بهشمار نمی‌رود و برخوردها با این آسیبها به صورت ضربتی صورت می‌گیرد در حالی که آسیب‌های موجود ضربتی به وجود نیامده است که بخواهیم با رویکرد ضربتی به آنها بپردازیم و باید در سیاست‌گذاری اجتماعی، آسیب‌ها را به عنوان یک واقعیت اجتماعی پذیرفت. او با تاکید براهمیت دادن به سلامت روان جامعه می‌افزاید: در جامعه ما سلامت جسم مورد توجه قرار گرفته و همه امکانات برای مدیریت و کنترل سلامت جسم است در حالی که باید رویکرد ما به سوی رویکرد سلامت فکری باشد زیرا جامعه‌ای که مردم از سلامت اجتماعی و روانی برخوردار نباشد، آن جامعه، جامعه سالمی نخواهد بود.
غفلت در توجه به موضوعات اجتماعی
مدیرکل دفتر امور آسیب‌های اجتماعی می‌افزاید: یک غفلتی در توجه به موضوعات حوزه اجتماعی وجود دارد که نتیجه این غفلت امروز خود را نشان می‌دهد این نیست که آسیب‌های اجتماعی از جمله خشونت یک شبه خود را نشان دهد این آدم‌هایی که امروز دست به خشونت می‌زنند 25 سال قبل یک ساله بودند. موسوی چلک می‌افزاید: برای آن‌که بتوانیم فرزندانی با جامعه‌پذیری بالا پرورش دهیم و دارای سرمایه اجتماعی باشند باید از پیش برنامه‌ریزی کنیم درحالی که عموما در سیاست‌گذاری‌های ما امور اجتماعی مورد غفلت است و این مشکلات خروجی همین غفلت‌ها است.
او در رابطه با نحوه برخورد با آسیب‌های اجتماعی معتقد است: به نظر من تنوع‌پذیری آسیب‌ها به گونه‌ای است که باید رویکردی آینده نگر در سیاست‌گذاری اجتماعی به موضوع آسیب‌ها داشته باشیم. اگر رویکرد پیشگیری از جرم را تقویت کنیم و مداخلات روانی و اجتماعی قبل از مداخلات قضایی صورت پذیرد، دیگر نیازی به مداخلات قضایی نخواهد بود. موسوی چلک ادامه می‌دهد: از طرفی در سیاست‌گذاری اجتماعی باید به سمت تقویت هویت فرهنگی، قومی، ملی و دینی حرکت کرد.
تمام برنامه‌ریزی‌ها باید حول محور کنترل رشد آسیب‌ها باشد و این به عزم ملی و باور مشکل نیاز دارد. آسیب‌های اجتماعی با رویکرد سیاسی، قضایی و انتظامی حل نمی‌شود، البته نمی‌توان نقش این دستگاه‌ها را بی‌اهمیت شمرد اما باید مشکلات اجتماعی را به دستگاه‌های اجتماعی سپرد. او میافزاید: تا زمانی که دستگاه‌ها یکدل و هماهنگ در کنار هم قرار نگیرند و از ظرفیت‌های متقابل استفاده نکنند، آسیب‌های اجتماعی تحت کنترل در نمی‌آیند.
باید در جامعه سلامت روان را تقویت کنیم و مردم از سلامت روانی برخوردار باشند و اگر این موضوع تقویت شود رفتار‌ها خشونت بار کمتر خواهد شد. افزایش خشونت ناشی از کاهش سلامت روانی جامعه است و نمی‌توان کتمان کرد که فشارهای مختلفی که در حوزه‌های مختلف بر مردم می‌آید باعث این کاهش سلامت بوده است. لزوم اتخاذ راهکارهای اساسی در جلوگیری از ظهور و بروز چنین خشونت‌هایی مدت‌ها قبل از سوی کارشناسان حوزه اجتماعی پیشبینی شده بود اما همچنان راهکاری اساسی نشان داده نشده و برخوردهای قضایی تنها راه مقابله با این خشونت‌ها است.
تاثیر تحریکات خارجی در بروز برخی خشونت‌ها 
حسین مظفر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس هم به بیان ابعاد مختلفی که زمینه بروز این خشونت‌ها را در جامعه فراهم کرده می‌پردازد. این نماینده مجلس به «ملت ما» می‌گوید: بخشی از این اتفاقات ناشی از مسائل فرهنگی جامعه و ریشه در باورها و اعتقادات افراد خشن دارد و بخش دیگر به مسائل اقتصادی بازمی گردد که افراد در مواجهه با مشکلات اقتصادی برا ی خلاصی از درد و رنج مشکلات دست به اعمال خشونتآمیز می‌زنند. این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه می‌دهد:
نباید از این موضوع غافل بود که اکثر این خشونت‌ها از جانب جوانان زیر 25 سال انجام می‌شود افرادی که در اوج غرور قرار دارند و می‌خواهند در جامعه خودی نشان دهند آنها برای خودنمایی و جلب‌توجه سعی می‌کنند وضعی ویژه برای خود در جامعه ایجاد کنند. ایجاد شکاف‌ها، اختلافات خانوادگی و طلاق یکی دیگر از دلایلی است که به گفته حسین مظفر می‌تواند عاملی در بروز خشونت‌های اجتماعی باشد.
او معتقد است: بیکاری، انزوا و سرخوردگی از دلایل دیگری است که جوانان را به انجام اعمال هنجار شکن تحریک می‌کند. مظفر وجود تحریکات خارجی و علت‌های سیاسی را نیز در بروز برخی از این خشونت‌ها موثر می‌داند.
منبع:روزنامه ملت ما /مرضیه محمدی

نوشته شده توسط علیرضا ایزد پور در ساعت 10:17 | لینک  | 

نامه چارلی چاپلین به دخترش...
ما را در سایت نامه چارلی چاپلین به دخترش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : madad-ejtemaee بازدید : 108 تاريخ : چهارشنبه 29 آذر 1396 ساعت: 13:02